5 juli 2019

BOA Bond in de media

Mocht je ze gemist hebben: hieronder een aantal linkjes naar interviews met, artikelen over en reacties op de BOA Bond in de media.

NH Nieuws: Goed nieuws voor bezorgde boswachters

11 juli 2019 - Boswachters in de recreatiegebieden in Noord-Holland krijgen hun wapenstok en pepperspray terug, zo bevestigt de BOA Bond aan NH Nieuws. “Ik ben onwijs blij dat de publiciteit geholpen heeft", vertelde boswachter Theo Brouwers eerder voor de camera van NH Nieuws. "Ik ben nu weer een vrolijke boswachter, omdat de beleidsmakers inzien dat wij deze middelen nodig hebben." De boswachters hadden tien veiligheidsmiddelen mee om zich te kunnen verweren als de situatie daar om vroeg. Dat mocht aanvankelijk niet meer, nadat de politie en het Openbaar Ministerie minister Dekker van Rechtsbescherming hadden geadviseerd de wapens bij de 'groene BOA's af te pakken. De BOA Bond reageerde ook verbaasd op dit besluit. "Wij denken dat het een fout is geweest en dat het nu gelukkig wordt rechtgezet onder druk van de boswachters", zegt voorzitter Eric Lakenman.

Hart van Nederland: Natuurgebieden onveiliger door inleveren wapenstok

9 juli 2019 - Het dreigt onveiliger te worden in de Noord-Hollandse bossen en natuurgebieden, zo zegt buitengewone opsporingsambtenaar Theo Brouwer van Recreatie Noord-Holland tegenover Hart van Nederland. Hij heeft samen met de vijftien andere groene BOA’s in de regio zijn wapenstok en pepperspray moeten inleveren en daardoor is het volgens hem moeilijker geworden om goed te handhaven. Eric Lakenman, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, begrijpt er niets van. “Ze worden namelijk ingezet als handhavers, maar zo zijn ze niet uitgerust. Er wordt nu meer van ze verwacht dan mogelijk is. Ze komen ter plaatse in plaats van politie, omdat die geen capaciteit hebben. Rust deze mensen dan ook goed uit!”

DeBalie: Hoe kijkt de stad naar handhaving?

2 juli 2019 - Welk geweld ervaren BOA's, hoe kijkt de stad naar handhaving en wat is de rol van de gemeente? Het werk van de BOA's van Amsterdam is al maanden onderwerp van discussie. Het debat spitst zich toe op de vraag of handhavers beter bewapend moeten worden om het groeiende aantal geweldsincidenten te keren. Zéker nu ze steeds meer taken erbij krijgen, die eerder door de politie werden opgepakt. De Balie Live Journalism liep mee met BOA's om te ervaren wat het werk inhoudt.